Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
eMBed Newbie
|
|
Powrót do góry |
|
|
heodes Niedorzecznik prasowy
|
Wysłany: Pią Sie 25, 2006 11:15 am Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawa strona i mam nadziej? ?e skarzyscy w?drownicy odnios? sukcesy w poszukiwaniu nieodkrytych jeszcze Nepomuków. Dla tych którzy pragn? poszukiwa? figur warto podac adres pozwalaj?cy na rozpoznanie Nepomuka http://fidel.waw.net.pl/nepomuk/poznaj.htm. Nski zainicjowa? t? akcj? i powinien j? pilotowa?, a nowe Nepomuki powinny sukcesywnie zape?ni?c odpowiedni artyku?.
Wst?pne informacje zosta?y zamieszczone tutaj... |
|
Powrót do góry |
|
|
maslik Szlakowiec
|
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 6:18 am Temat postu: |
|
|
Trzeba wstawi? koniecznie tego z Krasnej. |
|
Powrót do góry |
|
|
nski Szlakowiec
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 5:53 am Temat postu: |
|
|
?licznie dzi?kuj? za zainteresowanie. Kolejne Nepomuki z regionu skar?yskiego i okolic pojawi? si? w artykule wkrótce. Ostatnie zdj?cia robi?em na Rejowie. Dok?adnie przy k?adce nad Kamionk? niedaleko stadionu Granatu. Czekam tylko na obiecan? informacj? o historii powstania figurki. Do Krasnej wybieram si? 9 wrze?nie. Rowerem oczywi?cie. Zapraszam ch?tnych na wycieczk?. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Wyskoczy?em do Wzdo?u Rz?dowego, gdzie natkn??em si? na pieknego Nepomuka. Mam nadziej?, ?e przyda si? naszemu nepomukologowi.
<align=center></align>
Figura pochodzi z 1768 roku, o czym informuje napis na cokole i ustawiona jest prawdopodobnie pod równie starym d?bem. |
|
Powrót do góry |
|
|
Master Site Admin
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 6:24 pm Temat postu: |
|
|
Dodam wi?c i ja wypatrzonego nepomuka przy ko?ciele ?w. Trójcy w Skar?ysku-Ko?cielnym.
Z tego co wiem zosta? on odnaleziony w podziemiach ko?cio?a kilka lat temu. Przy najbli?szej okazji postaram si? dowiedzie? wi?cej o jego historii.
|
|
Powrót do góry |
|
|
nski Szlakowiec
|
Wysłany: Wto Sie 29, 2006 5:33 am Temat postu: |
|
|
Tego ze Wzdó?u Rz?dowego znam z widzenia, cho?by z wycieczek rowerowych do Bodzentyna, ale Skar?ysko Ko?cielne to niespodzianka. Dzi?ki. |
|
Powrót do góry |
|
|
nski Szlakowiec
|
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 5:23 am Temat postu: |
|
|
Nowy Jan Nepomuk tutaj. Tym razem z Czerwonego Mostu.
Ostatnio zmieniony przez nski dnia Sro Paź 25, 2006 9:46 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Czw Paź 12, 2006 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Rzuku ju? go pokazywa?, ja tylko przypomn? naszego - Michniowskiego Nepomuka. Stoi nad ?ród?em, którego woda niestety ju? nie nadaje sie do picia w pobli?u pot??nego kasztanowca (jesieni? zdj?cia nale?y wykonywa? w he?mie ochronnym) |
|
Powrót do góry |
|
|
qwerty Dreptak
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj znalazlem kolejnego Nepomuka w naszej okolicy. Otó? na cmentarzu w Szyd?owcu, przy bramie na jego "nowsz?" cz???, stoi figura Nepomuka, do?? zniszczona, ale dowiedzialem si?, ?e na jej odnowienie przeznaczono pieni?dze zbierane poczas tegorocznej kwesty.
_________________ TrustNo1 !!! |
|
Powrót do góry |
|
|
em_em Newbie
|
|
Powrót do góry |
|
|
qwerty Dreptak
|
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 10:59 am Temat postu: |
|
|
Na stronach "Co-arto" johnywalker w fotorelacji z w?drówek ?wi?tokrzyskich zamie?ci? fotografie dwóch Nepomuków z Bodzentyna
_________________ TrustNo1 !!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|