Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rzuku Ja? W?drowniczek

|
Wysłany: Nie Gru 31, 2006 2:15 pm Temat postu: Skamienia?o?ci |
|
|
Od kilku dni posiadam ponad 20 kg skamienialy fragment drzewa znaleziony przy lesnej drodze - wykopany przez koparke.
Sapcer ulica Turystyczna ze Skarzyska Ksiazecego do Majdowa oplacil sie tym znaleziskiem w rowie przydroznym.
Przy okazji okazalo sie ze droga ta przecina stara doline rzeczna na skraju ktorej znajduje sie zwirowisko, a na dnie piekne torfowisko.
Ul. Turystyczna:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
heodes Niedorzecznik prasowy

|
Wysłany: Nie Gru 31, 2006 3:14 pm Temat postu: |
|
|
Chyba trudno ustali? czy to miejscowy kamie?, czy przywieziony podczas remontu drogi? |
|
Powrót do góry |
|
 |
rzuku Ja? W?drowniczek

|
Wysłany: Nie Gru 31, 2006 3:54 pm Temat postu: |
|
|
Z obserwaci otoczenia wyglada to na material miescowy, wydobyty podczas poglebiania rowow przydroznych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rzuku Ja? W?drowniczek

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 8:05 pm Temat postu: |
|
|
Kolejna skamienialosc.
Odcisk muszli w krzemieniu. Kamien znaleziony 1 dnia 2007 roku na terenie ekspoloatowanej piaskowni na Lyzwach.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
rzuku Ja? W?drowniczek

|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Ta skamienialosc z mojej kolekcji ma juz dobrych kilka lat - oczywiscie tych kilka lat to stoi na mojej polce .
Wazy kilka kg i jest nia fragment skamienialej klody wraz z jej odciskiem - w piaskowcu. Przynioslem ja w plecaku z odleglego o kilkanascie kilometrow nieczynnej kopalni gliny w Soltykowie. Gdy dokonalem tego pod koniec lat 80' nie przypuszczalem ze w kilka lat pozniej okaze sie ze tam odkryto slady dinozaurow.
A ja tylko poszedlem na gagaty (liczylem na kilka sztuk i kilka deko) a przynioslem skamieniala klode. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rzuku Ja? W?drowniczek

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Ta skamienialosc pochodzi ze zwirowni zza kosciola we wsi Kierz Niedzwiedzi. Nie wiem co to za organizmy w niej sie zatracily, ale licze na pomoc specjalistow w celu ich identyfikacji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
heodes Niedorzecznik prasowy

|
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 3:45 pm Temat postu: |
|
|
Wed?ug mnie to fragment rafy koralowej. Dla porównania:
 |
|